Previous month:
oktober 2008
Next month:
december 2008

Advent en kadootjesweek

Advent 004

Vandaag de eerste kaars.  Dit jaar zijn we wat laat met de krans want die moesten we deze morgen nog in elkaar steken. Maar met mijn supermakkelijke kransversie is dat geen punt.
 Ik heb lang gezocht naar de perfecte krans die ik elk jaar zou kunnen aankleden met groen en waar mijn bijenwas kaarsen in passen, maar die zoektocht heb ik al twee jaar geleden opgegeven. De krans hoe ik hem nu maak voldoet precies aan al mijn adventskrans-eisen.  Wat heb je nodig: een grote terracotta schaal, 4 eierdopjes, 4 bijenwaskaarsen, plakje bijenwas, ijzerdraad of binddraad, dennengroen en/of andere versiering.  Met het groen en het binddraad maak je een krans die in je schaal past. De kaarsen zet je doormiddel van de bijenwas in het eierdopje vast, kneed de was goed zacht en druk het onder op de kaars, duw nu de kaars in het dopje. Doordat de was hard wordt, blijft de kaars stevig vast zitten.  Hetzelfde doe je met de eierdopjes die je zo vastzet op de terracotta schaal.  Versier verder naar keuze en je krans is klaar.

Advent 002

Advent 006

Van advent naar kadootjesweek zoals de titel al verklapt.  Wat bedoel ik daar nu mee?  Van maandag tot en met vrijdag zal ik elke dag een kadootje weggeven. Om kans te maken op het kadootje laat je gewoon die dag een reactie achter en een onschuldig handje zal de winnaar uit de mand trekken.  Wat jullie zoal kunnen verwachten.... prentkaarten, bijenwas, wol, muziek, patroonboeken,... Zowel voor de creatieveling als voor de bewonderaar.

Tot morgen voor het eerste kadootje.


Nog 10 keer slapen

Speculaas 014

Sinterklaas is al wat de klok slaat hier.  Vorige zaterdag zijn we naar de aankomst van de sint gaan kijken en die avond stond hun schoen al klaar !! Nu dat was niet de eerste keer hoor, de week daarvoor hadden ze ook al eens hun schoen gezet maar toen was er van sint en piet nog niets te bespeuren.  Deze zaterdag echter zijn er al heel wat pieten op verkenning gegaan en jaja ook bij ons huisje was er eentje langsgeweest en hij had iets heel bijzonders meegebracht.  Hij had HET GROTE BOEK van sinterklaas meegebracht.

Speculaas 013

En met groot bedoel ik ook echt GROOT het neemt heel de rugleuning in beslag van onze relaxzetel.
Een groot boek voor grote pret want je kan er uren in blijven kijken.

Speculaas 011

Naast prenten kijken zijn er verlanglijstjes en tekeningen in de maak en experimenteren we volop in de keuken, vanmiddag maakten we speculaas.  Lander bracht een recept mee van school en wilde het zelf helemaal alleen uitvoeren.  Dat sprak Stijn ook wel aan, dus dat wilde hij ook doen, en Linde die zag dat ook wel zitten om alleen te werken !!  Zo gezegd zo gedaan, elk zijn ingredienten en een stappenplannetje en kneden maar.

Speculaas 001

Speculaas 002

Speculaas 006

Het leukste speelgoed :: De pot bloem ::

Speculaas 008

Proeven

Willen jullie ook eens proeven?

::Speculaas volgens Landers recept::

500 gr bloem
1eetlepel speculaaskruiden ( wij hebben iets minder gebruikt)
250 gr kandij suiker
2 eieren
200 gr boter

Alles mengen in een kom en goed kneden met de handen tot een bolletje
deeg 3 uur laten rusten (werd bij ons ingekort tot 1uur in de ijskast, lukt prima)
uitrollen en vormpjes maken
15 min bakken op 180 °
en smullen maar.Lotje Dotje

Lotje dotje 002


Ik heb jullie de laatste dagen ( weken ) een beetje in de steek gelaten hier, sorry sorry sorry.  De dagen vlogen voorbij zonder dat ik maar even stil kon staan bij wat er zich die dag allemaal had afgespeeld.  Maar ik ga hier niet liggen klagen en zagen dat ik het te druk heb want de enige die hier verantwoordelijk voor is ben ikzelf.  Ik denk dat het goed is dat ik af en toe zo over mijn toeren ga om dan heel goed te voelen dat dit het niet is.  Hoe druk ik het ook mag hebben er moet altijd tijd en ruimte blijven voor mezelf, al is het maar een kleine 10 min per dag, even stilstaan.  Ik heb dan wel niet echt stilgestaan bij mezelf deze week maar ik heb deze week erg genoten van de  

S T I L L week op Soulemama's blog.  En ik realiseerde me plots hoe snel ik aan het doorgaan ben en hoe onrustig ik daar van word. Tijd dus voor wat meer bewustere tijden.

Dotjes lotje


Vandaag wil ik graag even stilstaan bij mijn laatste popje, want er is niets leuker dan nieuwe popjes in de wereld brengen.  Het is een knuffelpopje met een gehaakt jurkje maar het leukste van al is dat ze twee dotjes heeft.  Haar naam is Lotje maar voor de virenden is het Lotje Dotje.  ze is zo'n schatje, ik kan mijn ogen niet van haar afhouden.

Lotje dotje 006


De sinttijd

Sinttafel_001

Sinttafel_002

of zeg ik beter de sint gekte.  Toch heerlijk hoe deze man zoveel beweging, een straaltje licht, warmte en vreugde brengt in deze donkere tijd.  Bij ons staat de seizoentafel al helemaal paraat met het aftelhuisje, nu nog even wachten tot we nog 14 keer moeten slapen zodat we kunnen gaan draaien en aftellen.

( Dit jaar zijn er geen drote deadlines voor ons huis maar wel twee voor andere huizen dus mama moet ook dringend aan de slag ;-).

De kinderen mogen dan helemaal in hun zotte bui zijn tegen dat de sint in het land komt, maar ik voel die zwarte piet kriebels ook al komen hoor.


De beurs

De_beurs_001_2

Het was een succesvolle dag zowel voor Stijn's winkel als de mijne, vooral op poppengebied, want Boer Fred en mama's zonnekindpoppen hebben allemaal een nieuwe thuis gevonden.  Op deze foto is boer Fred al vertrokken, zo snel ging het!

De vaste man achter de winkel van Stijn was absoluut Lander, hij zorgde ervoor dat alles juist verliep en schreef alles netjes op.
Lander zijn poesje werd ook verkocht en nog wel door zijn juf die ook een kijkje kwam nemen. 

De_beurs_003

Er werd al aardig wat afgesproken voor volgend jaar..... aan de winkel van Stijn wordt dus zeker een vervolg gebreid en wie weet wat wordt er nog allemaal geboren.


De voorsmaakjes ::3::

Vandaag een primeur op poppengebied door Stijn !!

:: Uit Stijn's mandje ::

Winkel_stijn_en_lander_010

Mag ik jullie voorstellen aan Boer Fred !! Boer Fred met zijn handen in zijn zakken !

Boer Fred is ongeveer 22cm groot , volledig gebreid en opgevuld met wol, hij heeft een lusje aan zijn hoed zodat hij overal kan aanhangen, bv aan de deurknop  want dat is wat hij het liefste doet met zijn handen in zijn zakken kijken naar iedereen en alles.  Hij staat dan ook al te poppelen om mee te gaan naar de herfstbeurs waar hij een ere plekje zal krijgen.

Stijn heeft dit popje echt helemaal alleen gebreid, ik heb hem de averechtse steek één keer voor gedaan en hij deed de rest.


De voorsmaakjes ::2::

Vandaag enkele voorsmaakjes uit zowel Stijn's mandje als mama's mandje EN met een bijdrage van Lander uit de categorie breien en haken.

:: Uit Stijn's mandje ::

Winkel_stijn_en_lander_001

Indianen haarband

Winkel_stijn_en_lander_002

Familie Tok : Papa, mama en Baby Tok.

Winkel_stijn_en_lander

Gehaakte kettingen

:: Lander's bijdrage ::

Winkel_stijn_en_lander_004

een schattige gebreid poesje.

:: Uit mama's mandje ::

Hersfstbeurs_mama_003

gehaakte kronen

Hersfstbeurs_mama_005De winkel van Stijn

{ Allereerst wil ik jullie allemaal ontzettend bedanken voor jullie luisterend oor en voor jullie hartverwarmende reacties en emails.  Was het maar zoals Anneke schreef in haar reactie, dat al deze warmte en liefde voldoende mag zijn en kan fungeren als medicijn. Bedankt.}

Met nog een kleine week te gaan voor de herfstbeurs hangt er hier in huis een heerlijke deadline sfeer.  Het heeft toch elke keer iets bijzonders zo.  En hoe zeer ik mezelf al ken in deze deadline situaties, toch sta ik elke keer opnieuw versteld van deze waarheid.  Maanden op voorhand vind je overal lijstjes met ideeën en projecten die ik wil realiseren, af en toe wordt er ook wel aan gewerkt en lig ik ver voor op schema.  Maar die laatste drie weken, als ik het echt begin te voelen, wooow dan gieren de nieuwe ideeën door mijn hoofd aan een tempo dat ik niet kan vatten.  Op zulke momenten zou ik even van de aardbol moeten kunnen verdwijnen naar mijn out of space werkstudio en volop aan mijn ideeën en creatieve drang toegeven.

Winkel_van_stijn_en_lander_001

Ik sta echt versteld als ik zie hoe besmettelijk dit alles wel is.  Stijn nu 7 jaar maar al ooh zo deadline gevoelig als ik.
Enkele maanden geleden kwam hij naar mij met de vraag of hij ook een standje mocht hebben op de herfstbeurs.  Ja dat kan antwoorde ik, maar wat ga je verkopen?  Ik ga knutselen mama en dat dan allemaal verkopen.  Wauw ja dat is een goed idee antwoorde ik.  Meteen daarna stond hij al met pen en papier klaar om alles op te schrijven wat hij wilde maken ( de lijstjes!! )  Zelfs de prijs werd besproken en erachter gezet !!  De volgende dag was zijn eerste werkje al klaar..... de dagen gingen voorbij maar het lijstje werd blijkbaar wat vergeten.....( same as me) Tot twee weken geleden, het lijstje weer erg belangrijk was EN hij nieuwe dingen ging toevoegen en uitvinden ( die last minute ideeën!!).  Ook al waren we half ziek op dat moment, er werd geknutseld voor de beurs!

Op dit moment heeft hij een vol mandje met handgemaakte spulletjes klaar voor zijn eerste winkel !! Deze week zal ik jullie elke dag trakteren op wat voorsmaakjes.

Winkel_van_stijn_en_lander_003


Mag ik even jullie aandacht

Mijn liefste bloglezers, 

Het blogje dat ik vandaag voor jullie schrijf heeft helemaal niets te maken met breien, koken, knutselen, de seizoentafel of andere creatieve bezigheden.  Het gaat over een heel dierbaar persoon die een heeeeel grote rol speelt in ons leven.  Een persoon die een ongelooflijk fantastisch mens is, die altijd bereid is anderen te helpen waar het nodig is, iemand met een zeer groot en warm hart.  Deze persoon is naast een fantastisch mens ook nog mijn vader en onze bompa alias de zotte bompa zoals onze kindjes hem noemen, of ook wel bompa Duvel (omdat hij graag een duveltje drinkt).

Mijn vader vecht al enkele jaren tegen kanker, hiervoor kreeg hij al verschillende chemo's die elk hun eigen effect hadden maar niet doeltreffend werkten.  Het enige middel dat zijn leven nog een beetje draaglijk kan maken en overlevingsvooruitzichten geeft is het medicijn AVASTIN....

Avastin is een groeiremmer voor tumoren.  Mijn vader heeft 2 inspuitingen Avastin per maand nodig. En dat is juist het probleem.

Elke inspuiting kost 1.400 euro! Dat is 2.800 euro per maand.

Overal ter wereld wordt dit medicijn terugbetaald door de ziekteverzekering. In België zal dit het geval zijn vanaf 1 december. Maar,… alleen voor eerstelijnspatiënten! Wie dus al langer chemo kreeg, kan het vergeten en blijft de volle pot betalen.

en daar sta je dan, het enige middel dat je de kans geeft op een beter leven ligt buiten je handbereik.  En dan heb je maar één wens: dat je rijk geboren was.  Maar dat is dus niet het geval en  het is  voor bijna niemand mogelijk om elke maand 2.800 euro op te hoesten voor 1 medicijn. 
Mijn vader is al enkele jaren lid van een toneelgezelschap Siloewet .  En vorige week kregen we te horen dat zij een benefiet organiseren voor hem.
Op donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 december spelen zij hun najaarsproductie helemaal ten voordele van mijn vader.

Ze brengen dan ‘Tango con carne’, een toneelstuk van Ed Vanderweyden, in een regie van Robert De Clerck met op de bühne Inge de Oliveira, Nico Breitkopf, Jan Janssens, Stefan Delooze, Olivier De Bruyn en Gerlinde Simons.

De toegangskaarten kosten 10 euro.

Als ik nu toch maar eens één wens zou kunnen doen en mijn vader zijn gezonde leven weer terug geven, dan was deze tekst helemaal niet nodig.  Toveren met wol en doeken gaat me nog wel af, maar voor deze wens heb ik echt jullie hulp nodig. En als we allemaal samen wat toverstof strooien is de kans groter !!

Deze benefiet betekent heel veel voor mijn vader , hoe klein je bijdrage ook mag zijn, ze heeft een grote waarde voor mijn vader.   

Daarom vraag ik met lieve aandrang: Ga met zijn allen naar het toneelstuk  Tango Con Carne van Siloewet in het Vaarttheater te Schoten kijken!
Aangezien deze blog ook gelezen wordt door mensen die niet allemaal dicht bij het vaarttheater wonen Geef ik jullie het rekeningnummer waarop elke donatie welkom is  979-5557862-58.  Voor de buitenlandse lezers geef ik graag het IBAN nummer   BE95-9795-5578-6258  Siloewet te Schoten, Belgie.

Kopieer ook deze tekst op jullie eigen blogs, schreeuw het van de daken, trommel vrienden, collega’s en buren… op.

Mij vader heeft elke maand 2.800 euro extra nodig om in leven te mogen blijven.

Bedankt voor deze gift van jullie hart...
xoxoxoxox

9_032