Previous month:
april 2011
Next month:
juni 2011

Vlierbloesemsiroop

Vlier 017

of vlierbloesemdiksap ook wel genoemd. Zoals ik al zei , heeft Anneke dit recept in geuren en kleuren op haar blog staan, maar ik wil het ook graag hier uitgebreid met jullie delen. Of kijk eens bij Katrien daar kan je zelfs een flesje winnen en Annemiek maakte het ook al zag ik :-)

Vlier 009

We beginnen dus met op zoek te gaan naar vlierstruiken, eens je de struiken kent en weet hoe de bloesems eruit zien, zie je ze overal, ze staan meestal in stukken bos of langs de weg of langs akkers. De tijd voor de bloesems is normaal gezien juni maar met dit zomerse weer zijn de bloesems al bijna uitgebloeid. Maar er is nog tijd, niet alle bloesems bloeien tegelijkertijd, ik heb hier in de tuin nog een struik die net is opengegaan.

Wat heb je nodig:

* ongeveer 150 gram vlierbloesems ( het liefst geplukt in de ochtend na de dauw en zonder al te veel stuifmeel. Moest je wel al veel stuikmeel hebben is dit niet zo erg dan wordt je siroop alleen troebel, aan de smaak doet het niets)

* 2 l lauwwarm water

* Sap van 1 citroen

* grote glazen pot met deksel

* 1 kg rietsuiker

* Zeefdoek, vergiet, grote kookpot

* glazen potten/flesjes met schoefdeksel

 

Vlier 001

Vlier 003

Doe de bloesems, water en citroensap in de glazen pot ( de bloesems zijn hier bruin uitgeslaan door de warmte van het water)

en laat min 24 u trekken op een zonnige plek ( max tot 3 dagen) langer kan echt niet en dan spreek ik uit ervaring. Hoe langer je trekt hoe sterker de smaak. Ik laat het meestal 2 dagen tot 2,5 staan.

Vlier 012

Vlier 013

ik zeef alles door een tetradoek ( gewone keukendoek kan ook) en vang het sap op in een kookpot

Vlier 011

Doe de suiker er geleidelijk bij en roer tot volledig is opgelost. Laat goed inkoken ( ik doe dit tot wanneer er geen schuim meer opkomt)

Ondertussen zet je een grote pot water op het vuur en kook je daarin de glazen potten die je wil gebruiken, ook de deksels. Laat even doorkoken en haal dan met een houten lepel de potten eruit, droog ze met een propere handdoek af en ook vanbinnen ( opgepast ze zijn heet) en giet het hete sap in de warme bokalen tot aan het randje, deksel opschroeven en omgekeerd laten afkoelen.

Vlier 014

( deze potten zijn van 2 porties vlierbloesem)

eenmaal afgekoeld voorzie je nog een etiket en een schoon stofke

Vlier 016

Vlier 017

en klaar om iemand kado te doen of gewoon lekker voor jezelf !

Ik vind het sap het lekkerst aangelengd met spuitwater, maar dat is persoonlijk natuurlijk, het is ook puur te gebruiken op ijs !! Mmmm

Santé.

 

 


Een gelukkige vrouw, dat ben ik !

  Bloem 002

Met een rozenboog en.....

Bloem 001

het eerste roosje dat weliswaar ergens onderaan bloeit maar ooh zo heerlijk ruikt

Tuinwerk 007

een super de luxe ECHTE wasdraad. Hier is al enig wat aan voorafgegaan, want manlief wilde altijd zo'n draaimolen voor mijne was, dat neemt niet veel plaats in beslag zei hij ! Sorry hoor maar zo'n draaimolen das flauwekul, da noem ik geen wasdraad dat is voor al diegene die wel willen maar niet kunnen. Was ophangen doet je aan nen draad  van de ene kant van je tuin naar de andere,dat is het echte werk. (sorry lieve buurvrouw tis nie persoonlijk ;-) De wind moet daar kunnen doorvliegen en de was doen flapperen.....

Ik ben die eerste dag heel veel naar de kippen gegaan , om toch nog maar eens langs mijn wasdraad te lopen en te ruiken aan de frisse lakens, hmmmm ! Een tuin zonder wasdraad is voor mij geen echte thuis, en manlief heeft dat nu eindelijk begrepen en maakte voor mij deze twee prachtige palen  met wat afvalhout van de voormalige kotterijen. Tis toch zo'n goeike, mijn schatteke.

Tuinwerk 001

werkende kinderen die de remork compost uitschuppen in ruil voor een kindereitje

Vlier 008

Vlierbloesems die worden verzameld voor heerlijke vlierbloesemsiroop. ( het recept en beschrijving volgen nog maar ik zag net dat Anneke haar bloesempost terug heeft bovengehaald, dus ga daar alvast piepen wil je vandaag al beginnen ;-)

Vliersiroop 001

Een gelukkige vrouw, dat ben ik !

 


Oma-popje

Oma popje 002

Dit oma popje werd op bestelling gemaakt voor een lief meisje uit Nederland. Haar mama stuurde me enkele weken geleden een mailtje met enkele poppenwensen en ja hoor bij Mama Ilse komen al je poppenwensen uit ;-)

Zo klonken er al eens elfenvleugels en roodkapje,... deze keer klonk er oma met een brilletje.

Met wat harde plastic van een verpakking en gouddraad maakte ik dit schattige oma brilletje.

Oma popje 001

De oma kreeg twee outfitjes.  Deze broek, shirt en bodywarmer en voor een iets feestelijkere gelegenheid....

Oma popje 007

deze lange blauwe jurk met bijpassende schoentjes.

De pop is een ledematenpop, wat wil zeggen dat de armen en benen beweegbaar zijn, waardoor de pop makkelijk kan zitten/ rechtstaan.

Oma popje 005


huisjes bouwen/verbouwen

Tuinset en huisjes 011

Zolang we wachten op de goedkeuring van onze bouwaanvraag oefenen we al met huisjes (ver)bouwen in de tuin.

Waar een aankoop van tuinmeubelen al niet goed voor is ;-) GROTE DOZEN die meteen in beslag werden genomen.

Tuinset en huisjes 006

Het begon allemaal heel gemoedelijk als twee huisje naast elkaar, vriendelijke buren.

maar dat veranderde al snel toen de jongens wilden verhuizen naar de achterkant van de tuin, om echte jongensdingen te gaan doen...... spioneren en kleine zusjes plagen

Het jongenshuis werd voorzien van spiekgaten, wachtwoorden,  verboden toegang borden, zwaarden die plots door gaten naar buiten werden gestoken als er iemand te dicht kwam. Plaagbrieven die de weg vonden naar de brievenbus van het meisjeshuis oooh en zoveel meer jongensdingen......

April dooshuisjes detail

In het meisjeshuis werden de brieven goed ontvangen, post krijgen is leuk he mama !

Wat is het heerlijk om kleuter te zijn en de plaagbrieven van je grote broers als leuk te ervaren ;-)

Verder werd er in het meisjeshuis hard gewerkt, er werden hele isomo maaltijden klaargestoomd ( ook een overblijfseltje van die prachtige tuinmeubelenverpakking) en bovenal je bent er altijd welkom :-)

Tuinset en huisjes 004

Tuin april 024

De dag eindigde met een diner op het terras. Jongens en meisjes onder elkaar, want ze kunnen elkaar niet missen ;-)

 


1 mei

Na een maand van deadlines, kadootjes en heel veel tuin werk beginnen we aan een nieuwe maand vol deadlines, kadootjes en hoe raad u het ... tuin werk.....

Allereerst misschien even de uitslag van de give-away voor de sprookjeswol. Bedankt aan iedereen voor jullie lieve reacties, ik hoop dat jullie snel aan de slag gaan en er binnenkort overal kabouters verschijnen ;-) Het liefst van al zou ik iedereen een pakketje opsturen maar ik moet ergens een grens trekken, jammer. Toch kan ik 3 mensen gelukkig maken....

Lotjes 002

Sturen jullie mij even je adres dan zorg ik dat de wol zo snel mogelijk naar jullie toe komt.

Wat verrassing 2 betreft en de beloofde feestverhalen, die zijn jammer genoeg niet binnengekomen. Ik wil jullie heel graag onze eigen feestverhalen delen, maar dat ga ik jullie op een andere keer in geuren en kleuren uitleggen. Want zoals ik al zei wacht er weer een nieuwe deadline ( een ledematenpop deze keer met een heel bijzondere wens, later meer daarover).

Oké nu over naar de tuin, want daar zijn weer enkele taadaa kiekjes van.

Tuin april 035

taadaa, het tuinhuis helemaal klaar om geschilderd te worden. Zelfs de blauwe regen staat er al.

 

Tuin april 039

Een tweede kippenhok. Tweede ? vraagt u zich af. Ja blijkt dat ik 14 jaar geleden met een boer in spé getrouwd ben. Dit is namelijk het hok voor onze vleeskippenhanen. Binnen enkele weken gaat meneer boer deze dus slachten en gekuist naar mijne diepvries brengen.... ik zal ze wel opeten ;-) en ja hanen want de kippen die wij eten in de winkel of van het kippenkraam zijn geen hennen maar haantjes.

Tuin april 031

 nee nog geen kip op het menu hier, maar wel onze nieuwe tuinmeubelen. We aten dit weekend heel de tijd buiten aan onze extra grote tafel, uittrekbaar tot 3 m ! (wij verwachten veel volk in onze tuin :-) 10 stoelen waarvan twee luxe meerstandenstoelen voor mama en papa allen MET kussens, de poepekes van onze gasten en van onszelf moeten goed geswangeerd worden hé !

Wel ik kan u zeggen, na 10 jaar gegeten te hebben aan een picknicktafel zonder rugleuning, is dit gewoon hemels.

Tuinset en huisjes 003

Tuinset en huisjes 013

Als God in Frankrijk voelen we ons, alleen is het maar 15 stappen van mijn bed en geen 1000 km.

Als U mij zoekt de komende dagen, ik zit in mijn nieuwe tuinstoelen op een extra zacht kussentje aan een extra grote tafel met een extra groot glas rabarbersap.