Previous month:
januari 2013
Next month:
maart 2013

Het P plan :: oftewel Polycultuur Plan ::

Moestuinvoorbereiding 002

Tussen de binnenwerken vertoeven we ook graag buiten. Ook daar zijn er grootste plannen aan de gang.  Het 20 20 project dat stapje per stapje dichter komt.  Deel 1 van de moestuin werd deze winter klaargelegd, het aanplantingsplan werd opgesteld en kruiwagens vol compost en mest werden aangebracht.

Tuinwerk februari 007

Tuinwerk februari 004

Lang hebben we gezocht naar een voor ons goede moestuin. Gelukkig hebben we een heel goed boek als leidraad Gaia's garden. Het boek over permacultuur.  De moestuin wordt dit jaar dus echt een ontdekking, omdat we zullen gaan voor polycultuur : het samen groeien van meerdere gewassen. Graag willen we dit met de jaren uitbreiden naar een combinatie van vaste eetbare planten en eenjarigen.

Het warm water moeten we hier niet meer voor uitvinden, gelukkig want in het boek staat hierover een heel schema per week te volgen. Voor wie wil meedoen ....

Moestuinvoorbereiding 001

Daarnaast blijft het nog wel spannend of het allemaal gaat lukken zoals daar beschreven staat.

Ook komen er perken die we zelf hebben ingevuld , ook hier weer vertrokken van de polycultuur waaronder Maïs, bonen en pompoen/gourgette.  De pompoen bedekt de grond en zorgt zo dat onkruid minder kans krijgt en dat de bodem minder snel uitfroogt, De maïs groeit in de hoogte en leeft in een andere ecologische niche als de pompoen. Ook functioneert die als klimstok voor de bonen die op hun beurt stikstof binden waar de pompoen en maïs baat bij hebben.

Er komen ook veel bloemen in de moestuin die insecten aantrekken en zo voor bestuiving zorgen en/of ongedierte verjagen.

(tomaten en komkommerkruid, wortels en boerenwormkruid en kamile, salie en kolen).

Erg belangrijk in de polycultuur is variatie in soorten, zo hebben we bijvoorbeeld 5 of meer soorten kolen en bonen. Wat maakt dat je het oogstseizoen erg lang kan rekken maar je zorgt er ook voor dat de ziektes en ongedierten minder kans krijgen. 

Wanneer je een heel veld vol bonen zet, is dit een paradijs voor het ongedierte, ze hoeven niet veel moeite te doen om die bonen te vinden.  Wanneer je combineert met andere planten  en daarbij ook nog eens verschillende soorten bonen zet, is het veel moeilijker voor het ongedierte om die bonen te vinden.  Ook zorgt  polycultuur dat de grond niet uitgeput raakt van een bepaalde voedingsstof omdat je planten zet die geen concurrentie  zijn elkaar en de grond opnieuw bemesten. Spitten  elk jaar is niet nodig, het verstoort de bodem.  Zorg dat de bodem goed afgedekt blijft met een mulchlaag ( stro, gras, haksel) zo droogt hij minder uit en heb je geen last van ongewenst kruid.

Scheelt heel wat werk in uwe moestuin hé, niet spitten, geen onkruid wieden. Tja zo'n polycultuur moestuin noemen ze  dan ook nie voor niks de tuin voor de luie tuinier !   Voila, tis eruit, polycultuur helemaal ons ding ;-)

Tuinwerk februari 002

Compost is trouwens ook HEEL goe tegen koude voeten ! ;-)

 

 


Voor een meisje met 4 tandjes

Saartje 057

Ik haalde mijn haaknaald nog eens boven en maakte dit super leuke bolero vestje voor Saartje.  Ik gebruikte de beschrijving van Vicarno, een vestje dat makkelijk aan te passen valt voor andere maten, dus zo gezegd zo gedaan.

Mijn verdeling was de volgende 46 steken opzetten: te verdelen in 8 voor de voorzijkant , 1 markeersteek, 5 voor de mouw, 1 markeersteek, 16 voor de rug, 1 markeersteek, 5 voor de mouw, 1 markeersteek, 8 voor de voorzijkant. Bijna ongelooflijk maar op een paar uurtjes was dit werkje klaar. That's my kind of work !

En als het resultaat dan ook nog eens geslaagd is, dan heb je toch een zeer hoog satisfaction gevoel.

Saartje 072

Saartje 064

En zagen jullie haar 4 tandjes al ...... of beter gezegd bijna 5 ;-)

Saartje 059