Previous month:
mei 2013
Next month:
juli 2013

groen en zwart

Moestuin eten

Met da groen van ons gaat het zeer goed, wij eten nu tegen de sterren op elke dag een vers slaatje met radijs of s'avonds een warm gestoofd slaatje met radijsblad, snijbiet, spinazie.  Ik zag begin deze week ook de eerste bloem aan de (hernieuwde) gourgettes, ook bij de de eerste paprikas en tomaten hangen er kleine vruchtje aan.  Ons hoor je niet klagen :-) 

Naast groen is er ook iets zwarts in onze tuin. Zo'n twee weken is het nu , mag ik u voorstellen aan ons eerste kuikentje.

Kippen 002

Tis wel een specialleke da kuiken, want het heeft zo de gewoonte om op de rug van de kippen te springen, en niet alleen van de mama kip, zelfs de haan moet eraan geloven. Volgens mij heeft ie er een sport van gemaakt, bij wie kan ik het langst blijven zitten?

Ondertussen zitten er nog twee andere kippen te broeden. Da gaat daar binnenkort druk worden op die ruggen ;-)


Stand van zaken

Eindreis stijn 066

Terwijl Saartje en ik een hele week fungeerde als kookouder op de eindreis van klas 5 en 6 liet ik mijn man gewoon achter met als weekopdracht, afbreken, graven, graven en nog eens graven, gelukkig had hij hulp om deze gigantische klus te klaren.  Toen ik vrijdag thuis kwam stond alles klaar om de funderingsbeton te gieten.  En dat terwijl ik mezelf waande in het zuiden van frankrijk met dat heerlijke weer. (De ardennen zijn toch een prachtig stukje van ons Belgenlandje !)

Eindreis stijn 112

Verbouwingen achterbouw 014

Verbouwingen achterbouw 021

en wat dat verbouwen betreft, dat is gewoon één groot spektakel !


Rabarber en vlierbloesem alarm

Bent u al bekomen van de megatuinkers... dan stel ik u graag voor aan de MEGA rabarber.

Rabarber vlier 006

Maar goed wat is dat alarm nu zult ge u afvragen? Als ge dus rabarber in uwe tuin hebt staan is er nog niks mee gedaan hebt is het nu echt tijd om in actie te schieten ( zoals ik dus) , want na St- Jan ( 25 juni) mag je rabarber niet meer oogsten aangezien de stengels  teveel oxaalzuur bevatten. Let wel dat je niet alles oogst, laat nog wat stengels staan, daar haalt de plant opnieuw kracht en voeding uit voor volgend groeiseizoen.

Rabarber vlier 003

Daar wordt dit jaar geen confituur van gemaakt maar diksap. Beetje tijdsgebrek vandaar.  Al deze stengels gaan dus door de sapcentrifuge en daarna inkoken met suiker. 2L sap met 1 kg rietsuiker, in gesteriliseerde glazen potten/flessen en klaar is kees.

En daar komt het tweede alarm:   vlierbloesemtijd. 

Bwaa daar vinden we ook nog wel een gaatje voor zeker zo ergens tussen de afbraak , het schooltoneel en de eindreis door ging ik de tuin in met mijn schaar, passeerde onze kleine jonge vlier met 10 bloesem en stapte gewoon verder door het poortje naar de buren naar een iets volwassenere struik met bloesems in overvloed. .

Het recept vindt u hier.

Rabarber vlier 002


groen achter mijn oren

Tuinkers 005

Oh, leuke achterkant van je kapsel ... zou je kunnen zeggen, maar het gaat hier vandaag over dat groen achter mijn oren ! Dames en heren mag ik u voorstellen MEGA tuinkers, op het pakje zaad stond dan ook letterlijk grootbladige tuinkers. Al was het niet echt de bedoeling om ze zo mega te laten worden.

Hier speelt het excuus: ik kon niet anders ! 

Tuinkers 007

En dat leg ik u graag even uit:

Zoals u wel al weet gingen we dit jaar voor het experiment Policultuur. het inzaaien lukte prima en het wachten op het eerste groen stelde ook geen problemen, al heel snel kwam de tuinkers erdoor ( althans dat dacht ik dus en na de proeftest was ik zeker) maar de normale lengte voor tuinkers is echt mini en aangezien tuinkers sneller kiemt dan de andere zaden durfde ik de tuinkers nog niet oogsten uit schrik dat ik de andere zaadjes zou meetrekken, nog een tijdje later durfde ik nog steeds niet te oogsten want er waren vast ook al andere zaadjes ontkiemt en als die zo mini zijn zou ik die gewoon mee uittrekken . Dus nog steeds laten groeien.  Uiteindelijk is het verschil met de ander planten duidelijk te zien en eten wij nu mega tuinkers ! Ik moet zeggen dat ik het even lekker vind als de kleinere ( misschien iets minder straf) maar nu heb je er tenminste beet aan !

Tuinkers 006

Ik zie dus duidelijk nog groen achter mijn oren wat tuinieren betreft maar ik heb er wel wat uit geleerd.  1/ Tuinkers is groter even lekker en je krijgt meer voor uw geld ;-)  en  2/ volgend jaar zet ik de tuinkers gewoon langs de kant van het perkje zonder andere zaadjes ermee tussen en laat ik het opnieuw mega groot worden. (terzijde even zeggen dat tuinkers wel 40 cm kan worden, of het dan nog altijd lekker is weet ik nog niet, ik hou jullie op de hoogte)

als u mij nu wilt excuseren, ik heb nog wat tuinkers te eten.

Tuinkers

Bij deze kan u vanaf nu gerust tuinkers in uw tuin zaaien en er weken niet naar om kijken ! Als dat geen goei nieuws is ! Santé.


Het prACHTig feest

Linde 8 001

Linde werd 8 dit weekend en we maakten er samen met het goede weer een gezellig en leuk feest van want het gebeurt niet elke dag dat je op 8 juni 8 jaar wordt en ook nog eens woont in huis nummer 8 ! Een prACHTig-feestje dus.

Met wafels met slagroom en aardbeien, pannekoeken en overheerlijke kwarktaart met bosbessen of beter gezegd, ontbijt, middageten en vieruurtje ;-)

Linde 8 002

Linde 8 020

Linde 8 034

Linde 8 051

Met een spannende schattentocht met in de hoofdrol 4 vrolijke dametjes en twee dieven  alias Lander en Stijn leek het wel een mini 7jarenfeest. De tocht was in elk geval een groot succes en wij ( de meisjes) konden die dieven overmeesteren en de schat terughalen.  JOEPIE

Linde 8 046

Zo kreeg Linde alvast een voorsmaakje van haar eigen 7jarenfeest dat vorig jaar werd uitgesteld wegens geboorte van Saartje en dat we deze zomer zullen vieren, alleen zal het dan een 7 + 1 jarenfeest worden, met 7 + 1 opdrachten ;-)

Linde 8 055

 

 


Tussen de drukte door

Dat het hier geen rustige dagen zijn, dat moet ik jullie niet vertellen en al zeker geen tekeningske bij maken.  Alles gaat hier gewoon verder want er moeten alweer verjaardagsvoorbereidingen getroffen worden. Linde is zaterdag aan de beurt en dan mag ze 8 kaarsjes uitblazen, ze geven goed weer dus dat wordt heel de dag buiten feesten met pannekoeken, een schattenjacht in het bos en een bbq mét kampvuur als afsluiter.  Ook deze keer zal de camping geopend zijn ;-)

Ik betrapte mezelf vandaag dat ik een lijstje aan het maken was met wat er nog allemaal moet gebeuren en wat er nog moet aangekocht worden want mijn koppie zit precies een beetje vol. Tot voor kort was ik niet zo'n lijstjesmadam ..... enfin het is gelijk het is en ik kan er maar baat bij hebben, zo weten de anderen wat er nog moet gebeuren en  kan ik ook sneller wat uit handen geven.  Voor het kinderfeestje heb ik alvast hulp ingeroepen,  Lander en Stijn gaan zorgen voor de schattenjacht. Dat is dus echt geweldig om tieners in huis te hebben, die kunnen zelf cake bakken, schattenjachten in elkaar steken,.... mij hoor je niet klagen.

A 001

En gelukkig schijnt het zonnetje al enkele dagen voor ons en genieten we na het avondeten van een ijsje van de ijskar van een partijtje petanque, terwijl sommige dan weer dromen van een ritje met de go car.

A 003

A 004


niet geschikt voor mensen die allergisch zijn aan verbouwingsstof

Een weekendje werk met wat extra hulp en voor je het weet hangt alles onder het stof en ligt uw terras vol met sloopmateriaal....  Maar gelukkig kunnen we er hier allemaal mee lachen want we zijn een stapje dichter naar onze nieuwe achterbouw.

Afbraak achterbouw 025

Afbraak achterbouw 006

Afbraak achterbouw 008

Na een halve dag was er al geen veranda meer te zien, alle toch nie waar die normaal stond.

Afbraak achterbouw 027

De roofing en de ramen gingen er ook uit en de pleister van de muren.  Nu staat het zo goed als klaar om met de grond gelijk te maken.