Handwerk

Een vaste waarde op maandagmiddag.... handwerkhulp in de klas.  Al het vijfde jaar op rij, kom ik elke maandag in de klas.  Vorige week zat ik opnieuw vooraan in de klas (op het bordtrapje ;-) toen één van de meisjes naast me kwam zitten en vroeg: Mama Ilse ken jij eigenlijk iedereen van onze klas?  Natuurlijk ken ik jullie allemaal, ik ken de meeste van jullie al van in de kleuterklas en ik kom toch ook al vijf jaar in de klas met handwerk, weet je nog : vroeg ik haar, toen ik zwanger was en ik met mijn dikke buik niet op jullie kleine stoeltjes kan zitten, toen mocht ik van Juf altijd op haar grote stoel zitten.  En weet je nog toen Saartje als baby meekwam in de draagdoek en toen ze groter was, dat ze rond kroop in de klas?   Oh ja, antwoorde ze, dat weet ik nog.  En met haar handen vol breiwerk ging ze terug op haar plaats zitten.  

Een vaste waarde op woensdagmiddag / avond..... een volle mand handwerkjes van de vijfde klassers.  Het zijn geen rechte lapjes meer, nee deze breiwonders zijn gewoon met vier priemen en pantoffel aan het breien !! Iedereen is goed op weg, dus veel breihulp is er niet nodig vandaag.

P1000185

P1000184

Wat is het toch fijn om handwerkmama te zijn  :-)


Doosje gezocht ....

Waar o waar ligt mijn handwerkdoosje?  Iemand het gezien?  Tis een wit blikken pennendoosje met fijne bloemetjes op. 

Ne mens heeft dan twee muren vol kasten, alle handwerk en knutselmateriaal netjes gesorteerd en dan gebeurt dit.  %£*¨£%£+£%£*%+

Alles heb ik al afgezocht, mij kennende kan dat doosje overal en nergens staan, want als je in de zetel zit te haken en plots zijt je nodig in de badkamer of de keuken ,ja dan blijft da doosje dus gewoon in te zetel.  Daarna kan het wel voorvallen dat ik vergeet dat het doosje nog in de zetel staat en zo door omstandigheden en spelende kinderen onder de kussens terecht komt.  Maar deze keer dus niet .....onder de kussens ligt het niet :-(  Tweede probleem: tis nogal lang geleden dat ik het gebruikt heb en kan me niet meer herinneren waar ik toen zat  :-(

Boos zijn op jezelf helpt dan echt niet, een kaarsje branden: tot hier toe nog niets opgebracht. Maar op zo'n momenten ben ik ook wel dankbaar om wie ik ben.  Want zoals het doosje wel overal en nergens kan terechtkomen, kan het ook gebeuren dat de haaknaalden niet in het doosje worden weggelegd maar gewoon in de handwerkkast. Ah ja zo gaat dat soms.   En laat dat nu toch wel de vondst van de dag zijn.  Enkele houten haaknaalden die ik mooi in de kast had weggelegd.  Net de maat die ik nodig had. :-)

Dit mandalaprojectje spookte al enige tijd rond in mijn hoofd.

Mandala

Lucy van Attic 24  inspireerde me. Zij heeft zelf ook een mandalaontwerp op haar site staan.

Het ontwerp dat ik maak is starflower mandala

Mandala's hebben me altijd al aangesproken.  Jaren geleden maakte ik intuïtieve mandala's weliswaar niet met draad en naald maar met potlood op papier.  De meest fantastische dingen kwamen daar toen uit.  Eentje dat zeker bij zal blijven is toen ik zwanger was van Linde.  Toen tekende ik een boom met een zwangere vrouw erin.  Op dat moment voelde ik dat we een meisje zouden krijgen en dat we haar Linde moesten noemen. ( alleen moest ik Jurgen nog overtuigen want die wilde toen heel graag Lotte als het een meisje zou zijn)  Maar zoals jullie weten is dat helemaal goed gekomen :-)

Doopfeest linde 074

Allé en nu nog mijn blikken doosje vinden en dan is dit verhaal helemaal eind goed al goed :-)  ( Misshien toch maar efkes den Heilige Antonius aanspreken )


een maatje groter

Zoals dat hoort, groeien onze kinderen als kolen! 

Zo is de oudste mij bijna voorbij gestoken in lengte en leeft ie op grote voet ( 42 ). De jongste , die gaat echt veel te snel ( althans dat is mijn gevoel ;-). De twee middelste hebben voorlopig nog geen echte groeispurt maar die staat volgens mij  te wachten achter het hoekje. 

Maar dus niet allemaal tegelijk want dan kan ik niet volgen.  Laten we alvast beginnen met de kleinste spruit.

Haar muts/col was al een tijdje aan de kleine kant, gelukkig heeft de winter  nog niet echt toegeslaan en lukte het nog met een kapje eronder en bleef ze warm maar echt goed zat dat toch niet. Daar moest ik dringend wat aan doen.  Ik ging opnieuw voor hetzelfde fantastische patroon en maakte de versie voor 1 - 2 jaar.

Muts saartje en op stap 001

Muts saartje en op stap 009

 

Muts saartje en op stap 011

Muts Saartje Check. 

De volgende graag ......


Voor een meisje met 4 tandjes

Saartje 057

Ik haalde mijn haaknaald nog eens boven en maakte dit super leuke bolero vestje voor Saartje.  Ik gebruikte de beschrijving van Vicarno, een vestje dat makkelijk aan te passen valt voor andere maten, dus zo gezegd zo gedaan.

Mijn verdeling was de volgende 46 steken opzetten: te verdelen in 8 voor de voorzijkant , 1 markeersteek, 5 voor de mouw, 1 markeersteek, 16 voor de rug, 1 markeersteek, 5 voor de mouw, 1 markeersteek, 8 voor de voorzijkant. Bijna ongelooflijk maar op een paar uurtjes was dit werkje klaar. That's my kind of work !

En als het resultaat dan ook nog eens geslaagd is, dan heb je toch een zeer hoog satisfaction gevoel.

Saartje 072

Saartje 064

En zagen jullie haar 4 tandjes al ...... of beter gezegd bijna 5 ;-)

Saartje 059

 

 


Baby suprise jacket en broekje

Truitje breien elizabeth zimmerman 001

Het was inderdaad een hele verrassing, dat babytruitje. Tijdens het breien vroeg ik me regelmatig af of dit ooit wel tot een truitje zou komen. Maar ik had volle vertrouwen en gelukkig stonden er enkele foto's bij de werkbeschrijving. Door het (simpel) toevouwen van het werk ontstond er ineens een truitje, JOEPIE !!

Truitje breien elizabeth zimmerman 003

Zie is aan !

Het breien met de rondbreinaald bevalt me meer en meer, ik kwam zelfs een nieuwe methode tegen waardoor je handbewegingen nog minder zijn en je de draad niet meer zo rond de naald hoeft te draaien. Sommige onder jullie kennen het misschien ook wel, ze noemen het Duits breien of in het engels, continental knitting. Via You tube vind je heel wat filpmjes of een geschreven uitleg hier.

Maar goed het truitje vorderde dus en gisterenavond breide ik de laatste rij. Vanmorgen was het dus knoopjesjacht.

Truitje breien elizabeth zimmerman 004

Truitje breien elizabeth zimmerman 005

En zo is het helemaal klaar.

Mijn Elizabeth Zimmerman project is tot een goed einde gekomen. Maar dat wist ik eigenlijk al want enkele weken geleden bestelde ik dit boek van haar en begon ik direct met haar baby leggings project.

Truitje breien elizabeth zimmerman 006

Haar advies bij de juiste stekenverhouding is als volgt: " Don't worry too much about size; babies vary, and knitting stretches."

Dus ik begon eigenlijk gewoon met de eerste beste wol die ik had liggen en mooi vond ( twee verschillende draden sokkenwol). Met als opzet een broekje voor de eerste maanden. Naarmate het werk vorderde zag ik dat het best groot zou uitvallen en heb ik de buiklengte wat ingekort ( of dat slim was weet ik dus nog niet) In elk geval het is een broekje geworden weliswaar niet voor de eerste maanden maar het zal vast van pas komen en zoals Elizabeth zegt: babies vary and knitting stretches !

Fijne maandag voor jullie.

 

 


Wanneer het pizzadeeg staat te rijzen....

Carnavalweek 031

... heeft ne mens de keuze..... en in dit specifiek geval was dat

A) de afwas uitladen en opnieuw vullen of

B) een nieuw breiproject opzetten.

U raadt het al dat ik hier niet lang over moest nadenken.

Carnavalweek 030

Het werd inderdaad een nieuw breiproject. Ik was al lang verliefd op de baby suprise jacket van Elizabeth Zimmerman. Laatst kwam ik te weten dat je dat patroon kon bestellen via Schoolhouse Press en dat deed ik ook. Het lag ondertussen al even aan de kant te wachten op de juiste wol, maar nu is het moment gekomen. Mijn vorige baby trui poging was meer dan geslaagd dus heb ik alle vertrouwen in mijzelf en Elizabeth Zimmerman. U wordt op de hoogte gehouden ;-)

En wat die pizza betreft.... die was volledig geslaagd.

Carnavalweek 035

P.S. het carnaval was ook geslaagd en iedereen was meer dan tevreden met z'n kostuum, U hebt hier nog foto's van tegoed.

 


26 weken en gezelligheid in de zetel

26 weken 005

Een avondje in de zetel: Poes staat er als eerste bij als ik me neerzet, ik kom even gezellig bij jou liggen denkt ze zo en nu ik hier toch ben van de gelegenheid gebruik maken om de baby alvast kennis te laten maken met mijn spinnend geluid.

26 weken 008

Ooh mama, wat liggen jullie hier gezellig, dat vind onze baby vast leuk zo, ik kom er ook even bij en een zoentje geven.

26 weken 001

26 weken

Het truitje is ondertussen ook klaar. Ik heb besloten om er toch geen drukknopjes op te zetten maar ik ga er wat touwtjes aanmaken zodat het een wikkelvestje wordt. En dan nu op zoek naar een leuk en simpel broekje om te breien ( in de zetel :-)...

 

 


Omhulde Stenen

Omhulde stenen 004

Ik ben er nog altijd vol van.... het omringen van een steen met een stukje haakwerk, ik kan er uren naar kijken en ze zijn zo heerlijk om te maken ( vooral de kleine versies ;-). Het is niet de eerste keer dat je hier een steen en meer van da ziet verschijnen op mijn blog.

Omhulde stenen 002

Deze set maakte ik als einde-schooljaar-bedank-kadootjes voor de juffen/meester. Alleen nog een kaartje erbij maken en hen een KEI leuk verlof toewensen.

Omhulde stenen 001

Met haaknaald 1,5 en het fijnste haakkatoen ga je aan de slag. Zoals ik in de vorige post al zei kan je het patroon volgen van margaret via Purl bee of je haakt zelf een eigen rond lapje ( ravelry of het boek beyond the square).

Omhulde stenen 006

Zorg dat je lapje iets groter is dan je steen

Omhulde stenen 008

Leg je steen op het lapje, de laatste toer die je gaat haken, haak je rond de steen, je gaat de steen nu omhullen. Dit doe je door een ronde vasten of stokjes te haken en telkens 1 steek over te slaan , dus je mindert. In principe is het na 1 ronde voldoende omhuld, zoniet ga je nog even verder met minderen tot  de steen helemaal vast zit.

Omhulde stenen 009

Omhulde stenen 010

Hecht je draad af en stop alle andere loshangende draadjes weg.

Omhulde stenen 011

Draai je steen om et voila, helemaal omhuld door jouw eigen handwerk :-)

Omhulde stenen 014

 

 


Klein maar fijn

  Klavertje vier 001

 "Klein en fijn, meer moet dat niet zijn", staat al geruime tijd in mijn woordenboek.

Een kleine attentie zegt soms zoveel meer, en omdat ik een vrouw ben van weinig woorden, geef ik graag iets kleins bij eender welke gelegenheid. Ik heb dan ook een voorraad kleine dingetjes in huis ( dat heb je dan als je graag koopjes doet of leuke dingen tegenkomt, "ik kan dat ooit wel eens gebruiken" luidt het dan). Vandaag maakte ik deze attentie helemaal af met als finishing touch een gehaakt klavertje vier. 

Het klavertje maak je zo:

Klavertje vier 002

Klavertje vier 003

Haak 4 lossen

Haak 2 stokjes in de eerste losse

Haak 3 lossen

Halve vaste in dezelfde eerste losse als de stokjes

het eerste blaadje is al klaar :-)

Klavertje vier 004

Het tweede blaadje is net hetzelfde:

Haak 4 losse

2 stokjes in eerste losse

3 losse

1 halve vast in dezelfde losse als de stokjes

en daar is je tweede blaadje :-)

Klavertje vier 005

Klavertje vier 006

Klavertje vier 007

Het derde blaadje opnieuw hetzelfde;

4 lossen

2 stokjes in eerste losse

3 lossen

1 halve vast in zelfde losse als stokjes

Klavertje vier 008

en nummer vier weer hetzelfde liedje ....

4 l, 2 st in eerste l, 3 l, hv in zelfde l als st

maak met een hv vast aan het eerste blaadje en haak nog een steeltje van +/- 10 lossen.

Klavertje vier 009

Klavertje vier 010

Voila klaar !

Laat het geluk nu maar komen !

P.S. voor al de wakkere en detailgevoelige lezers, het klavertje met het engeltje van de eerste foto ziet er misschien wat anders uit. Dat klopt ook , het is wel dezelfde wol maar ik heb gewerkt met een dunnere haaknaald en haakte  3 stokjes ipv 2, zo krijgt je blaadje wat meer "golving". Tis maar dat je eens kunt afwisselen ;-)

 

 

 

 


Vanaf nu te verkrijgen

Teacup 027

Klik op de foto's voor een pop up versie

  Teacup 029

Teacup 040

U bent uiteraard benieuwd welke projecten er allemaal in het boek staan. Ik geef jullie met plezier een kleine rondleiding.

Teacup 028

Teacup 030

Teacup 031

Teacup 032

Teacup 033

Teacup 034

Teacup 035

Teacup 036

Teacup 037

Teacup 039

Teacup 038

En zo gaat het maar door en door in totaal 19 projecten met meer dan 20 patronen voor de prijs van 20 euro.(excl verzendkosten)

U kan uw exemplaar bestellen via teacup [at] live [dot] be