redden wat er te redden valt

Tuin 009

Een hele bak vol onrijpe tomaten. Zo hoort het dus niet maar de titel zegt het al, tis redden wat er te redden valt. 

We wilden dit jaar uietraard ook graag tomaten in onze tuin maar hadden niet het budget voor een serre, dus besloten we om zo'n goedkoop plastic serre ding te kopen. Waar we nu dus al ferm spijt van hebben.

In het begin verliep alles naar wens, ik haalde de dieven weg, zorgde dat ze genoeg steun hadden, zorgde dat het water geen contact had met de planten,..... tot ik enkele weken geleden wat dorre bladeren zag, tis nie waar hé. Ik verwijderde ze allemaal en kreeg een tip van iemand dat de damp waarschijnlijk niet weg kan uit die serre en dat ik voor meer verluchting moest zorgen.  Ook daar werd voor gezorgd, we maakten gewoon een raam in de plastic zodat de wind door de serre kon.  Maar tevergeefs......

Tuin 002

Gisteren besloot ik te redden wat er te redden valt , in de hoop om de onrijpe tomaten toch nog rijp te krijgen achter glas. De smaak zal waarschijnlijk minder zijn maar in elk geval beter dan niks.

Gelukkig doen de komkommers, brocolli, spinazie, courgette en maïs  het wel goed.

Tuin 015

Tuin 016

Tuin 017

de nieuwzeelandse spinazie waar we al heel de zomer van eten :-)

Tuin 013


een dag in de tuin

Tuinwerk 031

Alweer een vruchtbare dag vandaag.  De school plakte er vandaag nog even een extra studiedag tegenaan dus genieten we van een superlang weekend waar veel werk kan gebeuren ;-) .  Of de jongens het ook zo zien, betwijfel ik.

Ze hebben vandaag alvast keihard gewerkt om al het kleine hout te verplaatsen naar het definitief houtkot. Met af en toe een regenpauze werkten ze heel de dag door en dat heeft zijn vruchten afgeworpen want de klus is geklaard. Moe en voldaan liggen ze in bed.

Tuinwerk 032

Tuinwerk 039

Het voormalige houtkot is dus volledig ontmanteld en zal binnenkort plaats maken voor een gezellige vuurkestookplek ;-) ik zie het al helemaal voor me. Nu nog een leuk tuinkacheltje aanschaffen en de avondfeestjes kunnen beginnen.

Ik ging vandaag voor de patattentorens.  De eerste is al even een feit ( met de vroege soort erin maar de latere patatten moesten nog gebeuren.)  Via internet kwamen we op heel wat ideetjes wat betreft aardappelen telen, bijna waren we gegaan voor de autobanden methode maar we voelden ons er niet honderd procent goed bij, in zo'n banden zitten toch heel wat toxische stoffen die je best niet binnenkrijgt . Geen goede optie dus, na wat verder zoeken kwam ik de patattentoren tegen, en dat zat meteen goed. De gaas hadden we nog liggen dus geen extra kosten.

Tuinwerk 025

Tuinwerk 026

Je maakt een soort koker met het gaas, je gaat deze dan laag per laag opbouwen zodat  na enkele maanden de koker letterlijk VOL zit met patatten. Alle daar doen we het voor hé.  De lagen zijn compost ( mag zelfs half verteerde compost zijn) stro aan de buitenkanten en pootpatatten. Leg ze aan de rand met de scheuten naar buiten gericht en bedek telkens met een goeie laag compost, het stro zorgt ervoor dat de compost er niet uitvalt, moest je kleine gaten hebben in je gaas kan het ook zonder stro. Ik had niet echt veel stro meer en maakte deze met veel minder en alles bleef goed op zijn plek zitten.

Patattentoren 002

Patattentoren 001

Verder moedigde ik mijn mannen aan met hun houtverplaatswerk, maakte ik en Linde een lekker en welverdiend dessertje ( brownies en appelcrumble ) en passeerde ik veelvulidg langs één van mijn mooiste bloemetjes in de tuin ....

Tuinwerk 022

... de vergeet-me-nietjes in gezelschap van de boterbloem en een mini geraniumachtige, die laatse twee zijn trouwens spontaan langsgekomen. Heerlijk hé zo'n leuke verassingen ontdekken :-)

Tuinwerk 051

 

 

 


Het P plan :: oftewel Polycultuur Plan ::

Moestuinvoorbereiding 002

Tussen de binnenwerken vertoeven we ook graag buiten. Ook daar zijn er grootste plannen aan de gang.  Het 20 20 project dat stapje per stapje dichter komt.  Deel 1 van de moestuin werd deze winter klaargelegd, het aanplantingsplan werd opgesteld en kruiwagens vol compost en mest werden aangebracht.

Tuinwerk februari 007

Tuinwerk februari 004

Lang hebben we gezocht naar een voor ons goede moestuin. Gelukkig hebben we een heel goed boek als leidraad Gaia's garden. Het boek over permacultuur.  De moestuin wordt dit jaar dus echt een ontdekking, omdat we zullen gaan voor polycultuur : het samen groeien van meerdere gewassen. Graag willen we dit met de jaren uitbreiden naar een combinatie van vaste eetbare planten en eenjarigen.

Het warm water moeten we hier niet meer voor uitvinden, gelukkig want in het boek staat hierover een heel schema per week te volgen. Voor wie wil meedoen ....

Moestuinvoorbereiding 001

Daarnaast blijft het nog wel spannend of het allemaal gaat lukken zoals daar beschreven staat.

Ook komen er perken die we zelf hebben ingevuld , ook hier weer vertrokken van de polycultuur waaronder Maïs, bonen en pompoen/gourgette.  De pompoen bedekt de grond en zorgt zo dat onkruid minder kans krijgt en dat de bodem minder snel uitfroogt, De maïs groeit in de hoogte en leeft in een andere ecologische niche als de pompoen. Ook functioneert die als klimstok voor de bonen die op hun beurt stikstof binden waar de pompoen en maïs baat bij hebben.

Er komen ook veel bloemen in de moestuin die insecten aantrekken en zo voor bestuiving zorgen en/of ongedierte verjagen.

(tomaten en komkommerkruid, wortels en boerenwormkruid en kamile, salie en kolen).

Erg belangrijk in de polycultuur is variatie in soorten, zo hebben we bijvoorbeeld 5 of meer soorten kolen en bonen. Wat maakt dat je het oogstseizoen erg lang kan rekken maar je zorgt er ook voor dat de ziektes en ongedierten minder kans krijgen. 

Wanneer je een heel veld vol bonen zet, is dit een paradijs voor het ongedierte, ze hoeven niet veel moeite te doen om die bonen te vinden.  Wanneer je combineert met andere planten  en daarbij ook nog eens verschillende soorten bonen zet, is het veel moeilijker voor het ongedierte om die bonen te vinden.  Ook zorgt  polycultuur dat de grond niet uitgeput raakt van een bepaalde voedingsstof omdat je planten zet die geen concurrentie  zijn elkaar en de grond opnieuw bemesten. Spitten  elk jaar is niet nodig, het verstoort de bodem.  Zorg dat de bodem goed afgedekt blijft met een mulchlaag ( stro, gras, haksel) zo droogt hij minder uit en heb je geen last van ongewenst kruid.

Scheelt heel wat werk in uwe moestuin hé, niet spitten, geen onkruid wieden. Tja zo'n polycultuur moestuin noemen ze  dan ook nie voor niks de tuin voor de luie tuinier !   Voila, tis eruit, polycultuur helemaal ons ding ;-)

Tuinwerk februari 002

Compost is trouwens ook HEEL goe tegen koude voeten ! ;-)