De seizoentafel

Het lijkt wel eeuwen geleden dat ik nog eens een foto van onze seizoentafel maakte. Waarschijnlijk ook omdat er nooit echt "nieuwe" dingen meer opkomen, mijn collectie is ondertussen een beetje standaard geworden.

Seizoentafel

Met Lichtmis vieren we het laatste lichtfeest, dan worden de wortelkindjes onder de grond ook wakker en beginnen ze ijverig te werken. Terwijl het boven nog ijzig stil is is er onder de grond veel bedrijvigheid. Met dit beeld vertrek ik altijd voor mijn prille voorjaarstafel te maken. Ik heb ooit eens een grote mooie stronk gekregen van een vriendin en dat is de vast waarde, daaronder passen net wat kleine diertjes en de wortelkindjes. Moeder aarde houdt alles goed in het oog en zorgt dat alles volgens plan verloopt. Achter het hoekje staat vrouwtje dooi al te popelen om te beginnen niezen en alle sneeuw weg te vegen.

Maar ik vrees dat ze daar nog veel werk mee zal hebben hier

Ijskoud 003

Er is ook een heel leuk boekje te verkrijgen over de wortelkindjes

Wo

Een absolute favoriet hier in huis.

Fijn weekend voor jullie allemaal.

 


Het Kerstboomzettenfeest

Kerstboom 001

Vandaag vierden we naar jaarlijkse gewoonte het kerstboomzettenfeest met zelfgebakken smoutebollen als afsluiter.

De naam van het feest zegt eigenlijk alles al, op die dag zetten we de kerstboom binnen en versieren hem met de nodige ooohs en aaaahs als de kerstboomversieringsdoos open gaat. Heerlijk vind ik dat.

Kerstboom 002

er hangt dan ook al heel wat nostalgie in onze boom...

Kerstboom 003

Kerstboom 006

Kerstboom 009

Kerstboom 008

Kerstboom 007

Linde is in de klas het herderspel aan het spelen met de juf en de kinderen, ze wisselen regelmatig van rol en Linde is in volle verwachting tot wanneer ze eens Maria mag zijn. Toen ze deze week aan de seizoentafel stond te dromen en Moeder Maria met Jozef en het ezeltje zag wandelen, vroeg ze, mama hebben wij ook een osje?  Nee dat hebben wij helemaal nog niet, dat klopt. Ik moet dus deze week dringend aan de slag voor dat osje. In mijn brei/haakpatronen archief heb ik jammer genoeg geen osje gevonden, misschien nog eens even googlen. of anders zal ik hem prikken met de viltnaald dat lijkt me ook nog leuk om te doen.

 


Blog ritme

Sinttafel 002

Het wordt weer tijd voor het normale blogritme. Het zal wel weer effie zoeken zijn voor me want ik was het voirge ritme al helemaal gewoon, maar het voelt wel goed om weer even stil te kunnen staan bij die momentjes van de dag die ik een mooi plekje wil geven. Zo maakten we gisteren de seizoentafel helemaal klaar voor de grote aftelling en zag ik nog 3 verwachtingsvolle gezichtjes toen ze gisterenavond hun schoen al eens gingen zetten.

Het voelt heerlijk om weer terug te zijn ;-)


Maandag bloemendag

Mei bloemen 019

Vandaag maandag: in de eerste plaats is dat poetsdag hier, maar ik noem het liever bloemendag want naast het poetsen, verzorg ik ook het "gezellige" plekje op de kast, herschik ik het naargelang het seizoen en zet ik nieuwe bloemen erbij. Dan ga ik meestal op stap in de tuin of hiernaast in de berm ;-). Vandaag is het de beurt aan de boterbloemen, deze zijn altijd al mijn favorieten geweest. Toen ik vroeger klein was, groeiden die op het braakliggend terrein naast ons huis, massa's ! Tot er een huis werd gebouwd en de boterbloemen dus verdwenen. Nu we al lang niet meer in de stad wonen en weer  veel bermen en weilanden in de buurt hebben, Kan ik weer volop genieten van de boterbloemetjes. Naast de boterbloemetjes kwam ik ook een bosje vergeet-me-nietjes tegen,  nog zo'n favoriet van me. De dag kan niet meer stuk zou ik zeggen. Maar in plaats van die te plukken, stak ik deze met wortel en al uit en gaf ik het plantje een plekje in onze tuin. En nu maar hopen dat ie straks veeeeeeeel vergeet-me-niet zaad rondstrooit :-).

Mei bloemen

Fijne maandag bloemendag voor jullie


In afwachting

Het stalletje staat klaar in afwachting van Maria en Jozef en het ezeltje. 

Stalletje 001 

De derde kaars is aangegaan deze zondag dus Moeder Maria en Jozef zijn aan hun tocht begonnen ( ergens in onze living) en zullen komende zondag arriveren in Bethlehem ( onze seizoentafel )

Stalletje 002

Stalletje

De tekeningen op de achtergrond zijn door Stijn en mezelf gemaakt, Stijn houdt erg veel van tekening en het liefst zit hij samen met mij aan tafel en tekenen we samen. Vandaag tekenden we een hert.

Stalletje 003

Kindje Jezus zit nog lekker warm bij de Engel.


Veranderingen

Lente 021

De lente komt eraan, voelen ruiken jullie het ook.  En dat brengt altijd heel wat lentekriebels, nieuwe ideeën, nieuwe moed.

Ik hoop dat we de bacterien allemaal uit ons huisje gekregen hebben en dat ze allemaal met een zuiver lichaam aan de lente kunnen gaan beginnen.

De vogels in onze tuin, weten van geen ophouden, heel de dag door is het hier een drukke bedoening en sjilpen ze van s'morgen tot s'avonds.

En als het buiten verandert, verandert het binnen ook......

Lente 017

Lente 019

Lente 010

Zoals je ziet kan ik al wat beter met mijn fototoestel overweg.  ( tegen de tijd dat ik naar Ierland ga zal ik het wel onder de knie hebben) blijven oefenen is de boodschap

Febr 006 

En hier is mijn nieuw fototoestel en mijn nieuwe bles ( kheb mezelf een korte ,schuine bles gegeven en ik vind het geweldig ;-)

Een keerpunt

Wat er ook in mijn agenda staat, voor de seizoentafel trek ik graag extra tijd uit.

Lichtmis is voor mij altijd het keerpunt, hoewel er nog niets van de lente te bespeuren valt en het zelfs nog goed kan vriezen 's nachts, Is de aarde volop in beweging, de dagen worden langer en het voorjaar hangt in de lucht.  Dan komen de wortelkindjes op de tafel. Moeder Aarde maakt ze allemaal wakker en zet ze meteen aan het werk.  Alles gebeurt in het grootste geheim tussen de wortels van de bomen onder de grond.  Koning winter is ook nog in het land maar die moet toch al wel een stapje achteruit doen.

Lichtmis tafel 005 

Het is leuk als je op de seizoentafel deze ondergrondse activiteit kan weergeven.  Zo heb ik de boom, vrouwtje dooi en koning winter boven de aarde en moeder aarde en haar wortelkindjes onder de aarde.  Met wat stronken ( houten blokken) en een bruine doek heb je in geen tijd je ondergrondse werkplaats.

De wortelkindjes zijn gehaakt en gebreid en sommige met een tricot hoofde, ( het grote kindje links op de foto komt van het patroon van floppie en doppie "de wortelkindjes".)

 


Babybel Kunst

Stijns vingers kunnen niet stilzitten en vooral niet na het eten van een babybel. Het kaasje vond hij niet zo heel lekker maar de schil, daar kon hij wel iets mee doen !!
Algauw stond er een hele kolonie op onze tafel.....

Babybelkunst023

Babybelkunst 001

én een klein kabouterhuisje op de seizoentafel. (En ja dit is vrouwtje dooi die ondertussen ook haar plekje gevonden heeft op de tafel. Met haar bezem veegt ze alle sneeuw en ijzel weg en telkens ze niest dooit het een beetje.  Hoe hard ze ook niest en veegt, Koning winter en zijn staf heerzen nog tijdens de nacht maar zo lang zal dat niet meer duren..... Vrouwtje dooi blijft niezen en vegen, niezen, en vegen....)Sneeuwtafel

Konig winter 002

Het stalletje mocht vandaag weer terug in de doos en Konig winter met zijn lieve sneeuwkoningin verhuisde van de kast naar zijn echte troon op de seizoentafel.  En met het echt winterlandschap buiten kon de sneeuw niet ontbreken.  Hiervoor gebruikte ik lange stukken lontwol en trok deze wat pen om een luchtig effect te krijgen.  Vanuit de hemel worden wij helemaal bedekt met magische vlokjes. 

Konig winter 001